NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI NEDİR?
Naturel sızma zeytinyağı nedir? Hangi yağ naturel sızmadır? Diğer yağlardan nasıl ayırt ederiz?
Türk Gıda Kodeksi zeytinyağını "sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır” diye belirtmiştir. Naturel Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesi olan zeytinin mekanik olarak işlenmesinden çıkan meyve suyudur ve herhangi bir kimyasal çözücü kullanılarak elde edilmesi söz konusu değildir.
Kaliteli zeytinyağı almak için tüketicilerin ilk aklına gelen, yağın asit derecesidir. Bizim içinse, düşük asitli yağ iyi midir sorusunun cevabı "evet iyidir ancak tek başına yeterli değildir." Peki nedir bu asitlik derecesi? 100 gram zeytinyağında bulunan oleik asitin gram cinsinden miktarıdır ve bu da yüzde olarak ifade edilir.
Zeytinyağında asit derecesinin tespiti yanında başka analizler de yapılmaktadır. Zeytinyağı yaşını öğrenebilmek için yapılan PPP ve DAG analizleri, oksidasyon için peroksit testi ile beraber kalite için UV emilim testleri yapılır. Zeytinyağı içindeki antioksidanların miktarını tespit edebilmek için de antioksidan testleri yapılabilir.
Zeytinyağlar dört ana sınıfa ayrılır:
c) Ham Zeytinyağı: Ölçümü yapılan zeytinyağında serbest yağ asitliği %2 den büyük çıkmışsa ise yağ rafinelik ya da ham zeytinyağı olarak sınıflandırılır. Tatilci arkadaşlarımız Ege kıyılarına tatile veya yazlıklarına gittiğinde tatillerini geçirdikleri yerlerde yahut yakınlarındaki pazar, dükkan gibi yerlerde kilo kilo aldıkları yağlar genelde bu yağlar olmaktadır. Ayrıca pet şişe içinde ambalajlarının yapılması da ayrı bir fecahat.
2. Çeşnili Zeytinyağı: Baharat, sebze, meyve gibi benzeri gıda malzemelerinin naturel zeytinyağı içerisine katılarak oluşturulan yağlar da vardır. Bu yağlar çeşnili zeytinyağı olarak adlandırılır ve ambalaj üzerindeki etikette mutlaka belirtilmelidir.
3. Riviera Zeytinyağı: Hepimizin sıkça duyduğu, market raflarında gördüğü başka bir çeşit yağ ise riviera zeytinyağıdır. Riviera zeytinyağı rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağlarının karışımından oluşur ve serbest yağ asitliği % 1 den azdır. Yani işin özeti Riviera yağlar besin değerlerini yitirmiş, tüm aksiodanlarını kaybetmiş bir yağ olarak market raflarında yerini alırlar.
4. Rafine Zeytinyağı: Rafine yağları duymuş olanlar vardır. Bu yağlar (ağırlıklı olarak büyük hacimli üretim yapan firmaların market raflarında gördüğümüz pet şişelerde satışı yapılan yağ) yapısında değişikliğe yol açmadan rafine edilerek yağın serbest yağ asit oranı 0,3 den azdır ve besin değerlerini çok büyük ölçüde yitirmiş yağlardır. Rafine zeytinyağının hangi işlemlerden geçildiği konusu ayrı bir yazı konusudur.
Yukarıda yazılanları özetlersek; sofralarınıza sağlık ve lezzet getirmek istiyorsanız kullanacağınız yağ %0,8 asit altında bulunan ve duyusal analizlerden tam not almış naturel sızma zeytinyağı olmalıdır.
Daha sağlıklı günler görmemiz dileğiyle...